Kolejny weekend z warsztatami za nami. 2 pełne grupy aktywnych i jakże zaangażowanych specjalistów. Czymże jednak są warsztaty, przekazywana w ich trakcie wiedza przy przerwie lunchowej i towarzyszącej jej sałatce z ryżem

Zgodnie z obietnicą przesyłamy przepis na sałatkę oraz kilka zdjęć z minionego weekendu.

Przepis na marokańską, ryżową sałatkę a’la Kerpro:

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • 3 łyżeczki przyprawy curry / garam masala
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Kurczaka pokroić w kawałki, posypać solą, pieprzem i 1 łyżeczką przyprawy, dodać olej i odstawić na około 30 minut, aby przeszedł smakiem i aromatem przypraw.

Po tym czasie kurczaka smażymy na suchej patelni aż będzie lekko przysmażony, ale nie surowy (w wersji bardziej light kurczaka można obgotować). Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, majonez, trochę jogurtu nauralnego, żeby nie było takie ciężkie, łączymy z 2 łyżeczkami curry i mieszamy. Sałatkę schładzamy i podajemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki