Cęgi czołowe czy cęgi boczne?

Cęgi do paznokci są podstawowym sprzętem codziennego użytku. Służą do skracania płytki paznokciowej i są najlepszym narzędziem do tego przeznaczonym. Nie szarpią powierzchni i zapewniają komfort oraz wygodę pracy.

Cęgi do paznokci są podstawowym sprzętem codziennego użytku. Służą do skracania płytki paznokciowej i są najlepszym narzędziem do tego przeznaczonym. Nie szarpią powierzchni i zapewniają komfort oraz wygodę pracy.

Skracanie paznokci jest jedną z podstawowych czynności, chroniących m.in. przed przykrą dolegliwością, jaką jest wrastanie paznokci. Jakie są rodzaje cęgów? Czym się kierować podczas wyboru? Dlaczego regularne skracanie paznokci jest tak ważne?

Cęgi – do czego służą? Jakie są ich rodzaje?

Cęgi są narzędziem o niewielkich rozmiarach przeznaczonym do skracania płytki paznokciowej zarówno u stóp, jak i rąk. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów cęgów, dobieranych w zależności od preferowanej metody pracy lub własnej wygody.

Wyróżniamy kilka rodzajów cęgów.

  • Czołowe – ich nazwa wynika ze sposobu ustawienia ostrzy. Są one skierowane czołowo, tzn. w poprzek ramion na samej górze. Są to klasyczne i najłatwiejsze w obsłudze cęgi. Sprawdzają się przy skracaniu nawet twardej i grubej płytki paznokciowej. Posiadają podwójną sprężynę, które zapobiega zacinaniu się cęgów. Wygodne i komfortowe, gdyż nie potrzeba używać dużego nacisku podczas ich używania. Profesjonalne, podologiczne cęgi czołowe różnią się tym, iż ich ostrze jest idealnie proste.
  • Boczne – różnica polega na tym, iż ostrze w tych cęgach ustawione jest pionowo w stosunku do ramion. Ten rodzaj cęgów stosowany jest głównie do skracania paznokci wzdłuż linii palców. Są łatwe w użyciu, a dzięki podwójnej sprężynie nie zacinają się, co zdecydowanie wpływa na komfort pracy.
  • Przeznaczone do wrastających paznokci – są docelowo stworzone do wymagającej i wrastającej płytki paznokciowej. Mają nieco węższe ostrze, umiejscowione z boku, dzięki czemu można dokładnie i bezboleśnie skrócić paznokcie.

Obcinanie paznokci – dlaczego jest ważne? Jak robić to poprawnie?

Regularne obcinanie paznokci to podstawa. Zbyt długa płytka paznokciowa, uciskana np. przez obuwie, staje się bardzo podatna na kruchość, łamliwość i urazy. Takie osłabienie z kolei sprzyja różnym dolegliwościom paznokci, zwłaszcza wrastaniu. Zwiększa również ryzyko infekcji grzybiczej. Paradoksalnie jednak poprzez niewłaściwe skracanie płytki paznokciowej, można również zwiększyć ryzyko schorzeń paznokci. Jak zrobić to dobrze?

  1. Należy przede wszystkim zacząć od odpowiedniego sprzętu. Najlepszym narzędziem do tego celu są cęgi. Nie wymagają dużego nakładu siły, nie zacinają się oraz nie szarpią płytki paznokcia. Niekiedy (choć coraz rzadziej) korzysta się z nożyczek do paznokci, jednak mogą one działać zbyt drażniąco na paznokcie i pogarszać ich kondycję.
  2. Paznokcie zaleca się obcinać po ich zmiękczeniu. Dlatego warto wcześniej zapewnić im odpowiednią kąpiel. Wystarczy dodać sól kuchenną do miski z ciepłą wodą i moczyć stopy przez ok. 10 minut. Po tym czasie paznokcie powinny być odpowiednio zmiękczone. Po osuszeniu stóp można przystąpić do obcinania.
  3. Należy unikać nadmiernego skracania płytki paznokciowej, czyli tzw. obcinania “po samej skórze”. Może to nie tylko wywoływać dyskomfort, ale również sprzyjać wrastaniu paznokcia. Warto również obcinać płytkę na kwadratowy kształt, czyli zostawiać nieco dłuższe boki. Skracanie paznokci w ten sposób sprzyja również jego nieprawidłowemu wzrostowi.

Na koniec warto wypiłować paznokcie, aby je wygładzić. Do tego celu najlepiej użyć pilników szklanych lub papierowych. Metalowe wywołują zbyt duże szarpanie płytki, osłabiają jej ogólną kondycję i nasilają rozwarstwianie się.

Wrastanie paznokcia – najczęstszy problem płytki paznokciowej u stóp

Wybór odpowiednich cęgów ma kluczowe znaczenie dla kompleksowej pielęgnacji paznokci. Pozwala również, przy zachowaniu odpowiedniej techniki obcinania, uchronić się przed wrastaniem paznokci. Jest to częsta dolegliwość sprawiającą spory dyskomfort i ból, zwłaszcza w czasie chodzenia.

Wrastaniem paznokcia określa się patologiczny stan, w którym rogi płytki paznokciowej zaczynają wrastać w tzw. wał paznokciowy, czyli otaczającą skórę. Dalszy rozwój tego stanu może doprowadzić do pojawienia się ran, a nawet ropnych owrzodzeń.

Do wrastania paznokci prowadzi:

  • niewłaściwa technika skracania płytki paznokciowej,
  • noszenie zbyt ciasnego obuwia przez długi czas. Ryzyko zwiększają również szpilki zakończone tzw. szpicem. Powodują one maksymalne ściśnięcie palców stóp pod dużym naciskiem, co sprzyja odkształceniom płytki paznokciowej i jej złemu wzrostowi;
  • uszkodzenia skóry wokół paznokci;
  • urazy paznokci w wyniku np. silnego uderzenia. Płytka paznokciowa może się np. przekrzywić i niewłaściwie odrastać;
  • genetyczna tendencja do wrastania paznokci;
  • zbyt duża masa ciała (wywiera to większy nacisk) zarówno w przypadku osób z nadwagą, jak i kobiet w ciąży;
  • wady postawy lub inne choroby związane z niewłaściwym poruszaniem się (nacisk jest nierównomiernie rozłożony);
  • grzybica paznokci (osłabia ich kondycję, są kruche oraz łamliwe przez co również podatne na odkształcenia);
  • choroby metaboliczne, zwłaszcza cukrzyca. Diabetycy powinni szczególnie dbać o właściwą pielęgnację paznokci i odpowiednią techniką ich skracania, gdyż są narażeni na rozwój tzw. “stopy cukrzycowej”. To poważne powikłanie może w konsekwencji doprowadzić nawet do amputacji;
  • choroby układu krążenia, zwłaszcza niewydolność żylna.

Z problemem wrastania paznokci zmagają się zarówno osoby aktywne fizycznie, jak i spędzające dużą ilość czasu w pozycji siedzącej. Wszystko sprowadza się głównie do obuwia. Paznokcie zamknięte w nich przez kilka godzin znajdują się pod stałym naciskiem, co sprzyja wzrastaniu. Dodatkowo sportowcy, np. biegacze, ze względu na specyfikę dyscypliny są narażeni na wywieranie dodatkowego nacisku na paznokcie w czasie treningu.

Pierwszym symptomem wrastających paznokci jest obrzęk – skóra wokół nich robi się zaczerwieniona. Dodatkowo pojawia się ból, zwiększający swą intensywność podczas chodzenia lub wykonywania jakiejś aktywności.

Po pewnym czasie zaczyna pojawiać się ranka, która, jeśli nieleczona, przeradza się w ropiejące owrzodzenie. Aby uchronić się przed wrastaniem paznokci, należy dbać o regularne i prawidłowe ich obcinanie z wykorzystaniem cęgów. Powinno się również zadbać o wygodne obuwie.


Produkty polecane w artykule


Jak wybrać dobre cęgi? Czym się kierować?

Wybierając cęgi warto zwrócić uwagę na kilka kryteriów. Przede wszystkim powinny one pasować do dłoni, dlatego należy wybrać odpowiedni rozmiar, tak aby móc nimi swobodnie manewrować. Zazwyczaj można spotkać się z podziałem na krótkie i długie. Krótkie są dobrym wyborem dla osób z mniejszymi dłońmi, a długie – z większymi.

Ostrze

Kolejną kwestią jest ostrze. Stanowi ono właściwie najważniejszy element narzędzia, dlatego wybierając cęgi, warto zwrócić na jego jakość i wykonanie. W profesjonalnych cęgach dobrej jakości ostrze jest równe, zarówno wzdłuż swojej linii jak i w poprzek.

Aby ocenić jakość ostrza, najlepiej skierować je pod wiązkę światła. Jeśli będzie miało jakieś mankamenty, nierówności itd. to oznacza, że wykonane jest nieprecyzyjne i może szarpać płytkę paznokcia. Ostrze krótkie pozwala uzyskać dokładne i perfekcyjne skracanie paznokcia, a dłuższe zapewnia szybszy czas zabiegu.

Materiał

W wyborze odpowiedniego narzędzia znaczenia ma również tworzywo, z którego zostało wykonane.

Powinno ono spełniać warunki takie jak:

  • możliwość sterylizacji;
  • hipoalergiczność, brak tendencji do wywoływania reakcji alergicznych;
  • trwałość.

Materiałem spełniającym wszystkie te kryteria jest stal chirurgiczna. Dlatego też warto wybierać cęgi wykonane właśnie z tego tworzywa.

Lekkość ścisku

Ostatnim bardzo ważnym kryterium jest komfort pracy z narzędziem. Zacinające się cęgi znacznie obniżają jakość i wygodę całego procesu skracania paznokci. Dlatego też przy wyborze cęgów należy zwrócić uwagę na obecność podwójnej sprężyny zapobiegającej zacinaniu się. Cęgi powinny mieć odpowiednią lekkość pracy – nie mogą być zbyt luźne ani zbyt ciężkie w ściskaniu.

Twój koszyk0
Twój koszyk jest pusty
Wróć do zakupów
X